Universiteit Leiden stelt leerstoel Magdalena Moons in

Zondag, na afloop van de 3 oktoberlezing, heeft de Universiteit Leiden bekend gemaakt gemaakt dat er een bijzondere leerstoel Magdalena Moons is ingesteld.

Hieronder vindt u het persbericht:

Universiteit Leiden stelt leerstoel Magdalena Moons in
De Universiteit Leiden heeft een nieuwe leerstoel Magdalena Moons, vernoemd naar een belangrijk icoon van Leidens ontzet. De nog te werven hoogleraar op deze leerstoel zal het onderzoek stimuleren naar de geschiedenis van de rijke stadscultuur van Leiden. Het initiatief voor deze bijzondere leerstoel komt van oud-bestuursleden van de 3 October Vereeniging en versterkt de band tussen stad en universiteit.

De leerstoel is het ultieme bewijs dat Leiden een stad is met een groot historisch besef, zegt hoogleraar Judith Pollmann, wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Geschiedenis waar de nieuwe leerstoel wordt ondergebracht. De oud-bestuursleden van de 3 October Vereeniging, verenigd in het Genootschap Magdalena Moons, regelden de financiering en mede dankzij de gulle giften van Leidse instellingen en particulieren kon de leerstoel er komen.

De Universiteit Leiden, de gemeente Leiden en de 3 October Vereeniging zijn dan ook zeer verheugd dat dit initiatief van het Genootschap Magdalena Moons breed gedragen wordt onder de Leidse bevolking en erfgoedinstellingen. Binnenkort wordt gestart met de werving voor de bezetter van deze deeltijdleerstoel.
Pollmann noemt de leerstoel Magdalena Moons een grote aanwinst voor de stad en de universiteit. ‘Leiden heeft een bloeiend historisch verenigingsleven en dat manifesteert zich niet alleen rond de viering van Leidens Ontzet. Voor de stad zal deze leerstoel het gezicht van historisch onderzoek zijn, voor de universiteit een verbinding met het erfgoed, de rijke lokale geschiedenis en alle instellingen die zich hiervoor inzetten.

De nieuwe leerstoel zorgt ook voor een continue verbinding tussen het onderzoek en het onderwijs aan de universiteit en het Leidse publiek, aldus Pollmann. ‘Leidse onderzoekers, studenten en stagiairs zijn al betrokken bij het maken van tentoonstellingen in de stad en geven colleges over Leidse thema’s en presentaties voor een breder publiek. Dat zal nu verder toenemen.’ De nieuwe leerstoel is wereldkundig gemaakt tijdens de jaarlijkse historische lezing van de 3 October Vereeniging, zondag 24 september.

De naam van de leerstoel verwijst naar een belangrijk vrouwelijk icoon van de Leidse geschiedenis: Magdalena Moons. Zij was de vrouw van de Spaanse veldheer Francisco de Valdés en de mythe wil dat zij een Spaanse aanval op Leiden kon voorkomen. Lange tijd werd getwijfeld of Moons wel de vrouw was van Valdés, maar enkele jaren geleden leverden archiefstukken hiervoor het bewijs. De nieuwe aan te stellen hoogleraar zal zich ook richten op de rol van gender in de stadscultuur en de herinneringscultuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s